Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit dhe AstraZeneca Plc Covid-19 po përdorin të njëjtën teknologji për të provuar të zhvillojnë një vaksinë terapeutike të kancerit, me rezultate premtuese të dukshme në studimet e kafshëve.

Hulumtuesit nga Instituti Jenner i Oksfordit dhe Instituti Ludwig për Kërkimin e Kancerit kanë krijuar një vaksinë terapeutike me dy doza duke përdorur teknologjinë e përfshirë në vaksinimin Covid-19, thanë shkencëtarët në një studim të botuar në Journal for ImmunoTherapy of Cancer Friday. Vaksina do të hyjë në provat njerëzore këtë vit pasi studimet në minj treguan një zvogëlim të madhësisë së tumorit dhe përmirësim të shkallës së mbijetesës.

Sipas Bloomberg, rezultatet e studimeve te kafshët deri më tani janë shumë premtuese, pasi ato treguan një reduktim të tumoreve dhe përmirësim të jetëgjatësisë.

Ky zhvillim pozitiv vjen në një kohë kur studiuesit po hulumtojnë trajtime të tjera novatore për kancerin, duke përdorur sistemin imunitar për të luftuar tumoret. Vaksinat e Oksfordit përpiqen të përfitojnë nga të dyja këto zhvillime, duke përdorur vektorin nga vaksina Covid-19 për të transmetuar kodin gjenetik që e detyron trupin të luftojë dy proteina të pranishme në sipërfaqen e shumë llojeve të qelizave të kancerit.

Është konfirmuar tashmë se teknologjia e vaksinës gjeneron përgjigje të forta të qelizave T, të cilat janë të nevojshme për të luftuar tumoret.

Adrian Hill, drejtor i Institutit “Jenner” tha se “kjo platformë e re e vaksinave ka potencialin për të revolucionarizuar trajtimin e kancerit”