Ky informacion është shumë i rëndësishëm, pasi çdo lloj plastike përmban kimikate që mund të dëmtojnë trupin e njeriut në shkallë të ndryshme. Lloji i plastikës regjistrohet me shkronja dhe numra, siç tregohet në imazhin më poshtë.

Ja çfarë do të thotë secila prej tyre:

PET ose PETE

PET është një lloj plastike më të përdorura në paketimin e ushqimit dhe në shumicën e shishe shisheve. I destinuar për aplikime të disponueshme. Përdorimi i përsëritur rrit rrezikun e kullimit dhe rritjen e baktereve. Këto shishe mund të çlirojnë metale të rënda dhe kimikate që ndikojnë në ekuilibrin hormonal. PET nuk dezinfektohet lehtë dhe pastrimi i duhur kërkon kimikate të dëmshme.

HDP ose HDPE

HDPE është e vështirë plastike përdoret për detergjenteve dhe shishe të naftës, për lodra dhe disa qese plastike. Kjo plastikë nuk lëshon pothuajse asnjë kimikate. Ekspertët sugjerojnë që të preferojmë këto shishe kur blejmë ujë, sepse ato janë ndoshta më të sigurtat (dhe për rrjedhojë përmbajnë ujin më të pastër) që do të gjeni në treg.

PVC ose 3V

PVC është një e butë, plastike elastike të përdorura në paketimin e ushqimit transparente, shishe vaj gatimi në lodra për fëmijët dhe kafshët shtëpiake dhe flluskë mbrojtëse e një mori të produkteve të tjera. Lëshon 2 kimikate toksike që ndikojnë në hormonet e trupit. Ekspertët sugjerojnë që të blini diçka alternative nëse ka.

LDPE

Kjo plastikë nuk mund të përdoret në prodhimin e shisheve, megjithëse nuk lëshon kimikate në ujë. Megjithatë, nuk është ide e mirë të blini ushqime me paketim të tillë. Mund të përfundoni duke ngrënë disa kimikate shumë të rrezikshme së bashku me ushqimin tuaj.

PP

Një tjetër plastikë e bardhë ose e tejdukshme që përdoret në paketimet e shurupit dhe kapakët e kosit. PP është e vështirë dhe e lehtë dhe ka përsosur aftësitë e rezistencës termike. Kur nxehet nuk shkrihet. Kjo është arsyeja pse është relativisht i sigurt. Mund të përdoret gjithashtu kundër lagështirës, ​​yndyrës dhe kimikateve.

PS

PS është një plastikë ekonomike, e lehtë me përdorime të ndryshme. Përdoret më shpesh në prodhimin e gotave njëpërdorimshme prej stiropori dhe kontejnerëve ushqimorë. Lëshon kancerogjene kur nxehet. Është plotësisht i papërshtatshëm për përdorim afatgjatë si enë me ujë ose ushqim.

PC

Përdoret shpesh në prodhimin e shisheve të ujit për atletët dhe kontejnerëve të ushqimit dhe është plastika më e rrezikshme që mund të hasni. Kjo kategori është krijuar për PC dhe plastika të tjera, kështu që protokollet e riciklimit dhe ripërdorimit nuk janë të standardizuara në këtë kategori. Megjithatë, ai mbart rrezikun e rrjedhjes së kimikateve në ushqimet ose pijet e paketuara me PC të krijuara duke përdorur BPA (Bisphenol A).